ovocie
30. 9. 2009
Ako ovocie označujeme jedlé plody, alebo semená viacročných semenných rastlín, najčastejšie drevín. Ovocie obvykle rozdeľujeme na ovocie mierneho pásma, tropické a subtropické ovocie.
Ovocie mierneho pásma [upraviť]Dužinaté plody
Malvice (jablko, hruška)
Kôstkoviny (čerešňa, broskyňa, slivka, marhuľa, ringlota)
Bobule (čučoriedka, brusnica, čierne ríbezle, červené ríbezle, biele ríbezle, egreš, hrozno, malina, jahoda, moruša)
Suché plody
Orechy (lieskový oriešok, vlašský orech, gaštan)
Tropické a subtropické ovocie [upraviť]Pomaranč, Banán, Mandarínka, Citrón
Na optimálnom zásobovaní vitamínmi sa podieľajú nielen tuzemské,ale i exotické druhy ovocia.
Betakarotén -provitamín A - chráni pred rakovinou. Vitamín C riadi mnohé chemické procesy, posiluje telesný imunitný systém, celkove povzbudzuje organizmus a zaháňa únavu. Draslík reguluje hospodárenie s vodou a soľou v organizme. Strata telesných tekutín potením sa dá znova vyrovnať konzumáciou väčšieho množstva ovocia a osviežujúcich ovocných štiav. Ovocný cukor /fruktóza/ vám rýchle dodá novú energiu.
Odborníci odporúčajú,že by sme mali denne zjesť minimálne jednu porciu ovocia samozrejme v surovom stave.