zelenina
30. 9. 2009
Zelenina sú jedlé časti kultúrnych jednoročných alebo dvojročných rastlín, v niektorých prípadoch aj časti viacročných rastlín. Medzi zeleninu ale nepatria plodiny s presnejším zaradením (obilniny, okopaniny napr. zemiaky) a nepatria sem ani plodiny pestované pre semeno.
Zelenina je v potrave dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Zelenina sa využíva aj ako korenie.
Základné delenie [upraviť]Listová zelenina - kapusta, kel, šalát, špenát,
Hlúbová zelenina - karfiol, brokolica
Plodová zelenina - uhorka, paradajka, paprika, patizón, melón cukrový, melón vodový, tekvica
Cibuľová zelenina - cibuľa, cesnak, pažítka, pór
Koreňová zelenina - mrkva, petržlen, reďkovka, chren, čierny koreň, reďkev, cvikla,
Strukoviny - fazuľa, hrach, šošovica, sója,
chemické zloženie závisí od druhu
, zrelosti, pôdy, klimatických podmienok
zelenina je ochrannou potravinou – veľmi dôležitá pre náš organizmus
Zloženie
vitamíny
C, skupiny B, karotén, minerálne látky – K, Ca, Fe, P, farebné látky – chlorofil, karotén, modré a fialové antokiány, žlté flavíny, látky s fyziologickým účinkom, ktoré sa zúčastňujú na fyziologických procesoch v tele – alkaloidy, triesloviny, glykozidy, hormóny, enzýmy, obsahuje vlákninu – celuózu – buničinu
obsahuje aj látky, ktoré pôsobia negatívne – kyselina šťavelová, ktorá viaže vápnik => znižovanie Ca v tele, solanin, cudzorodé látky – rezidua => vznikajú po chemickom ošetrení, dusičnany